Metallityöväen Liitto

Teollisuusliitto harkitsee kovempia toimia

19.07.2017

Teollisuusliitto tuomitsee jyrkästi Delta Auton laittomat irtisanomiset. Yhtiö rikkoo liiton mukaan sekä voimassa olevaa työehtosopimusta että lainsäädäntöä. Liitto paheksuu myös sitä, ettei alan työnantajaliitto Autoalan Keskusliitto hoida omaa työehtosopimuksen valvontavelvollisuuttaan.

- Harkitsemme vakavasti pitemmälle meneviä painostustoimia, mikäli Delta Auto ei välittömästi palauta irtisanomiensa työntekijöiden työsuhteita ja lopeta työntekijöiden uhkailua, Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen sanoo.

Delta Auto aloitti keväällä yt-neuvottelut ja ilmoitti irtisanovansa suurimman osan huoltomyyjistään. Töiden vastaanottajiksi palkataan tämän jälkeen palvelumestareita eli asentajia, jotka ottavat itse vastaan ja luovuttavat työnsä. Muutos koskisi kaikkiaan noin 200 asentajaa.

Deltan uhkaukset johtivat työntekijöiden ulosmarssiin, josta työnantaja on nostanut työrauhakanteen.

Kesäkuussa Delta purki Herttoniemessä pääluottamusmiehen, työsuojeluvaltuutetun ja yhden asentajan työsuhteet. Lahdessa irtisanottiin kaikki asentajat, koska he eivät allekirjoittaneet uutta sopimusta. Sielläkin irtisanottiin (sairaslomalla ollut) pääluottamusmies sekä varapääluottamusmies. Tiistaina irtisanottiin asentajia Porissa ja Raumalla, sielläkin pääluottamusmies tekstiviestillä.

-Työnantaja yrittää yksipuolisesti muuttaa työehtoja eli mm. pienentää peruspalkkaa. Tämä ei meille tietenkään käy, kuten ei sekään, että työnantaja kirjoittaa työsopimuksiin paikallisen sopimiseen kuuluvia asioita ilman neuvotteluja, Lehtonen sanoo.

Teollisuusliitto on nostanut Delta Autoa vastaan työrauhakanteen painostamisesta ja uhkailusta. Kanne on nostettu myös työnantajaliittoa vastaan, koska se ei ole puuttunut jäsenyrityksensä laittomiin menettelyihin.

« Uutislistaukseen