Metallityöväen Liitto

Laivue 2020:n suunnittelutyö Rauman telakalle

10.04.2017

Merivoimien jättihankinta Rauman telakalta otti perjantaina 7.4. merkittävän askeleen eteenpäin, kun puolustusministeriö valtuutti puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tekemään Rauman RMC-telakan kanssa sopimuksen Laivue 2020:n alusten suunnittelusta.

– Tässä on edetty vaiheittain Rauman telakan suuntaan. Tämä seuraa aiesopimusta, jonka pohjalta tämä on lähtenyt käyntiin. Suunnittelusopimus on ensimmäinen askel, jonka jälkeen raha alkaa vaihtaa omistajaa. Enää ei olla aikomusten varassa, puolustusministeriön vanhempi osastoesiupseeri Jussi Mattila sanoo.

Suunnittelusopimuksen arvo on 7,5 miljoonaa euroa. Alusten varsinainen rakentamissopimus on tarkoitus solmia ensi vuoden aikana.

– Käytännössä tässä tehdään nyt aluksen piirustukset, jonka jälkeen voidaan edetä seuraavaksi varsinaiseen ison rahan sopimukseen, joka on sitten ensi vuonna tulossa, Mattila toteaa.
 

Alushankinnan koko potti tuskin Suomeen

Laivue 2020 on merivoimien hanke, jossa puolustusvoimat hankkii neljä Suomen mittaluokassa suurta taistelualusta. Aluksilla on tarkoitus korvata vanhentuvat miinalaivat ja ohjusveneet. Hankinnan kokonaishinnaksi puolustusministeriö on arvioinut 1,2 miljardia euroa.

Vaikka Rauman telakka on saamassa alusten rakentamissopimuksen, koko rahapotti ei ole menossa Suomen puolustusvälineteollisuudelle. Asejärjestelmät aluksiin hankintaan ulkomailta.

– Kotimaasta ei valitettavasti löydy toimijaa, joka pystyisi tällaisen taistelujärjestelmäkokonaisuuden toimittamaan. Eli se on menossa ulkomaiseen kilpailutukseen, Mattila sanoo.

Alusten taistelujärjestelmiin voi tulla osia kotimaiselta puolustusteollisuudelta. Kotimaisten komponenttien hankinnasta päättää taistelujärjestelmän ulkomainen toimittaja omissa hankintasopimuksissaan.

– Toivomme, että jotain osia tähän voi Suomestakin tulla, mutta nämä ratkaisut tulevat sitten päätoimijan kautta, Mattila toteaa.

Alukset on tarkoitus rakentaa vuosina 2019-2024.

Aleksi Vienonen

 

« Uutislistaukseen