Metallityöväen Liitto

IF Metallin puheenjohtaja vaihtuu toukokuussa

17.03.2017

Ruotsin metalliliitto IF Metall kokoontuu liittokokoukseensa toukokuussa. Puheenjohtaja Anders Ferbe luopuu tehtävästään, ja vaalivaliokunta on jo nimennyt uuden ehdokkaan.

Anders Ferbe, 63, valittiin IF Metallin puheenjohtajaksi kun hänen edeltäjänsä Stefan Löfven siirtyi vuoden 2012 alussa sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtajaksi. Sittemmin Ferbe valittiin toisellekin kaksivuotiskaudelle.

Ferbe ilmoitti, ettei hae jatkokautta liiton toukokuussa Göteborgissa pidettävässä liittokokouksessa. Hän siirtyy eläkkeelle.

Vaalivaliokunta nimesi yksimielisesti puheenjohtajaehdokkaaksi Marie Nilssonin, 53. Valiokunnalle tuli kaksi puheenjohtajaehdokasta, Nilssonin lisäksi liiton pitkäaikainen sopimussihteeri Veli-Pekka Säikkälä.

Dagens arbete -lehti kysyi IF Metallin 37 osastolta niiden kantaa puheenjohtajavaaliin jo viime joulukuussa, ennen Ferben kieltäytymisilmoitusta. Tällöin 16 osastoa asettui Nilssonin kannalle, neljä Säikkälän. Niiden joukossa oli liiton suurin osasto, Göteborg. Jotkin osastoista tukivat vielä tuolloin Ferbeä ja osa ei ottanut kantaa.

Vaalivaliokunnan asettuessa Nilssonin kannalle Veli-Pekka Säikkälä veti pois ehdokkuutensa puheenjohtajaksi. Vaalivaliokunta esittää häntä jatkoon sopimussihteerinä.

Säikkälä sanoo Dagens arbete -lehdelle, että on kunnia tulla nimetyksi ehdolle ja on samalla iloinen siitä vahvasta tuesta, joka hänellä on sopimussihteerinä.

Nilssonin ja Säikkälän lisäksi vaalivaliokunta esittää liiton johtoon varapuheenjohtajaksi Tomas Withiä, 46, ja liittosihteerinä jatkamaan Anna Jensen-Naatikkaa.

Marie Nilsson on ollut alan töissä 18-vuotiaasta ja aloitti ay-uransa 20-vuotiaana työhuonekunnan hallituksesta. Vuonna 2013 hän siirtyi johtamaan IF Metallin järjestöyksikköä ja on nyt liiton varapuheenjohtaja. Hän asuu Länsi-Göötanmaalla Stenungsundin kunnassa.

Nilsson sanoo järjestön vahvistamisen olevan itselleen läheinen asia. Muita keskeisiä asioita ovat työntekijöiden osaamisen kehittäminen sekä uusi teollistaminen, hän sanoo.

IF Metallin liittokokous päättää liiton toimintalinjan seuraaville vuosille. Kokoukselle on tullut 250 aloitetta. Liitto on avannut oman verkkosivun kokoukselle. Sivu täydentyy kokouksen lähestyessä.
 

Heikki Jokinen

« Uutislistaukseen