Lapissa avoin mieli

16.03.2017

– Olen avoimella mielellä. Ei aina voi ajatella sitä kautta, että mitä joskus ennen on ollut, sanoi automekaanikko Heikki Tikkanen teollisuusliittojen yhdistymishankkeesta.

Hän oli Rovaniemellä kuuntelemassa Lapin fuusioinfoa, jossa osallistujia oli Sodankylästä ja Hyrynsalmelta saakka.

– Pitäisi varmaan järjestää jotain yhteistä tilaisuutta TEAM:in ja Puuliiton väen kanssa, mietti Rovaniemen Korjaamotyöntekijöiden hallitukseen kuuluva Tikkanen.

Puuseppä Pentti Pallari Puuliiton Rovaniemen osastosta ei usko liitoksen muuttavan tavallisen jäsenen elämää juurikaan.

– Siis jos se tulee, en ole ihan satavarma vieläkään, että toteutuu, koska tämä on meillä Puuliitossa jo kolmas yritys. Ehkä suurin vaikutus voi olla työttömyyskassojen yhdistymisellä. Silloin se voi olla hyvä, jos työttömyys iskee, Pallari arvioi.

TEAM:in Erja Haapalainen Sodankylästä kiinnitti huomiota siihen, että tilaisuudessa käytettiin vientiteollisuuden tärkeyttä kuvaamaan tuttua sanontaa, jonka mukaan suomalaiset eivät elä ”toistensa paitoja pesemällä”.

– Me kyllä eletään juuri sillä, naureskeli Haapalainen. Hän työskentelee Comforta Oy:n Sodankylän palvelukeskuksessa; yritys pesee Lapin hotellien pyykkejä.

Hänen mukaansa pienet sopimusalat kokevat pelkoa siitä, kuinka niiden käy uudessa, suuressa liitossa. Haapalaisen työnantaja noudattaa tekstiilihuoltoalan työehtosopimusta, jonka alla työskentelee noin 1300 henkeä.

– On ollut huolta, että jäädäänkö me Metallin jalkoihin. Mutta ehkä se iso liitto koituu kuitenkin meidän hyväksi.

Paikallistasolla Haapalainen uskoi fuusion tuovan synergiaetuja.

– Meillä Sodankylässä ei ole Comfortan lisäksi juuri muita TEAM:in alojen yrityksiä. Itse olen käytännössä koko kunnan ainoa TEAM-aktiivi. Mutta metalli- ja puuliittolaisia on, kaivosmiehiä ja metsureita. Ja siinä mielessä pidän yhdistymistä hyvänä mahdollisuutena, Haapalainen perusteli.

City Hotel Rovaniemessä järjestetyssä tilaisuudessa oli kolmisenkymmentä osallistujaa. Fuusiosuunnitelmaa esittelivät Puuliiton varapuheenjohtaja Jyrki Alapartanen, Metalliliiton edunvalvontapäällikkö Jyrki Virtanen sekä TEAM:in järjestöpäällikkö Merja Rinne.

Teksti Mikko Nikula, kuva Timo Lindholm