Mihin katosi valo tehtaista?

05.01.2017

Ennen vanhaan tehtaat osattiin piirtää ja rakentaa niin, että valo tulvi sisään isoista ikkunoista. Tänä päivänä, kun valon merkityksestä ihmiselle tiedetään entistä enemmän, luonnonvaloa on monella työpaikalla liian vähän.

– Tutkimuksissa on todettu, että muutos ikkunattomista työpisteistä ikkunallisiin nostaa tuottavuutta 5–15 prosenttia, Vuotekno Oy:n toimitusjohtaja Pekka Viukari kertoo torstaina 5.1. ilmestyvässä Ahjossa.

Lehdessä kerrotaan laajemmin luonnonvalon merkityksestä ihmiselle. Valo antaa energiaa ja toimintatarmoa. Toisaalta Suomen leveysasteilla myös kirkasvalolampun käytöllä voi hälventää kaamosoireita.

Jotta vireystila töissä säilyy, täytyy keinovalon olla riittävän voimakasta. Vastaavasti illalla tietokone ja kännykkä kannattaa sulkea muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Jokioisten Lankatehdas Oy:n päärakennus edustaa perinteistä rakentamista. Rakennus on suunniteltu niin, että valo pääsee sisään. Ulkonäkökin miellyttää silmää.
– Tuon ajan arkkitehdit kauhistuisivat, jos näkisivät nykyajan halleja. Niissä ei ole ikkunoita ollenkaan tai vain nauha ylhäällä, toimitusjohtaja Jarno Nummi huomauttaa.

Lehdessä kerrotaan myös liiton sijoitustoiminnasta, jonka linjaukset tekee liittohallitus. Käytännössä sijoittamisesta vastaa talouspäällikkö. Liiton sijoitusvarallisuus takaa sen, että edunvalvonta ja muut jäsenedut voidaan pitää korkealla tasolla.

– Vuoden 2009 jälkeen jäsenmaksutulot eivät ole yhtenäkään vuonna riittäneet kattamaan liiton menoja. Jäsenmaksu halutaan kuitenkin pitää kohtuullisena sekä jäsenedut ja -palvelut hyvinä. Siksi sijoitustuottoja tarvitaan, liiton talouspäällikkö Timo Korpijärvi sanoo.

Harrastus-palstalla tavataan Metalli Ykkösen talviuimareita.

Toimija-sarjassa Aikawa Fiber Technologies Oy:n varapääluottamusmies Sini Vainio kertoo kokemuksistaan Metalliliiton järjestäjänä. Hänen mukaansa ei ole helppoa mennä puhumaan tuntemattomille, erityisesti, jos puheenaiheena ovat niinkin järeät kysymykset kuin edunvalvonta ja järjestäytyminen.

– Täytyy haastaa omat sisäiset esteensä, mennä niiden yli, Vainio sanoo.

Ahjon voit lukea näköislehtenä osoitteessa www.ahjo.fi