Metallityöväen Liitto

Valokuvien arkistointi ja kuvatietojen tallentaminen

Kuvatiedot talteen

Ammattiosastoissa on tärkeää muistaa, että valokuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Valokuvat ovat tärkeitä historiallisia dokumentteja.

On kuitenkin huomioitava, että pelkän kuvan arvo jälkipolville ilman kuvaan merkittyjä tunnistetietoja on melko arvoton. Kuvatiedot tulisi liittää kuviin mahdollisimman pian. Tunnistetietojen tallentamisessa ei kannata luottaa omaan muistiin.

Kuviin liitettävät kuvatiedot (tunnistetiedot)

Kuvan luokitus (aiheluokka/kuvanumero)
- Aika, milloin kuva on otettu
- Paikka
- Kuvaaja
- Henkilöiden nimet
- Työpaikkatiedot
- Ammattiosaston nimi ja numero
- Kuvan aihe, kuvauksen kohden ja kuvatapahtuma
- Muita mahdollisia tietoja
- Tietojen antajan nimi ja yhteystiedot

Muut kuvatiedot aiheluokituksen/kuvanumeron mukaisesti paperi- ja diakuvasta tai negatiivista erilliselle paperille numerojärjestyksessä.

Valokuvien säilytys

Valokuvat on säilytettävä niin, että ne ovat suojassa auringonvalolta ja pölyltä. Kuvat kannattaa säilyttää joko kirjekuorissa (jokainen omassaan) tai silkkipaperipussissa. Kuvien ei tule säilyttää muovitaskuissa eikä lämpimissä tai kosteissa tiloissa.

Digikuvien arkistointi

Digitaalikuviin on liitettävä samat kuvailutiedot kuten perinteisiinkin valokuviin. Digikamerasta tietokoneelle siirretyt kuvat on myös syytä luokitella omiin, aiheiden mukaisiin kansioihinsa. Näin kuvat on helpommin löydettävissä tietokoneelta.

Ellei käytössä ole kuvien arkistointiin tarkoitettua ohjelmaa, on kuvatiedostolle hyvä antaa sellainen tiedostonimi, josta ilmenee kuvan sisältö. Näin kuvat löytyvät ja niiden järjestäminen on helpompaa.

Digikuvalle on tiedostonimen lisäksi mahdollista antaa myös kuvailutiedot suoraan kuvatiedostoon liitettäväksi. Kuvaan liitettävät kuvailutiedot toimivat myös pienimuotoisina hakuelementteinä. (Windows XP -käyttöjärjestelmässä Tiedostonhallinta/kuvatiedoston ominaisuudet/Välilehti Yleiset).

Tietokoneen kiintolevy on hyvä väliaikaistallennuspaikka digikuville. Laiterikkojen ja kiintolevyn täyttymisen vuoksi kannattaa kuvat varmuuskopioida cd- tai dvd-levylle. Varmuuskopioita on hyvä ottaa kaksi kappaletta, toinen käyttölevykkeeksi ja toinen arkistolevykkeeksi.

Kuvien toimittaminen valokuva-arkistoon

Ammattiosastot voivat toimittaa järjestettyjä valokuvakokoelmiaan liiton valokuva-arkistoon säilytettäväksi. Kuvakokoelmien toimittamisesta valokuva-arkistoon on aina erikseen sovittava liiton valokuva-arkistonhoitajan kanssa.

Yhteystiedot
 

Työväen arkisto

Sörnäisten rantatie 25, 2. krs
00500 Helsinki
puh. 09 774 3110
info@tyark.fi

Arkiston aukioloajat:
ma, ti, ke, pe 10-16
to 10-19