Metallityöväen Liitto

Loma

Loman pituus

Alle vuoden 31.3. mennessä kestäneestä työsuhteesta saat palkallista vuosilomaa 2 päivää kutakin lomaan oikeuttavaa kuukautta kohti. Kun työsuhteesi on kestänyt täyden lomanmääräytymisvuoden (1.4.-31.3.) kertyy sinulle jokaiselta kuukaudelta 2,5 lomapäivää.

Joissain tapauksissa, jos olet ollut pitkään pois työstä, saatat menettää lomaoikeuden kyseiseltä kuukaudelta. Osan lomastasi voit säästää myös tuleville vuosille.

Kesäloma/talviloma

Kesälomasi voit viettää touko- ja syyskuun välisenä aikana. Voit esittää työnantajalle toivomuksia lomasi ajankohdasta, mutta lopullisesta ajankohdasta päättää työnantajasi. Talviloma annetaan kesälomakauden jälkeen loka-huhtikuun välisenä aikana.

Loma-ajalta maksetaan palkkaa ja lomarahaa. Loma-ajan palkka maksetaan, kun lähdet lomalle, ellei paikallisesti ole toisin sovittu kaikkia koskevasta muusta menettelystä. Poikkeuksena on, että enintään kuuden päivän pituiselta lomajaksolta lomapalkka saadaan maksaa työsuhteessa tavanmukaisesti noudatettavana palkanmaksupäivänä. Myös puolet lomarahasta maksetaan ennen lomaa.

Loma ja sairaus

Vuosilomalakia on muutettu 1.4.2016 alkaen niin, että työntekijän sairastuessa vuosiloman aikana oikeus vuosiloman siirtämiseen on vasta kuuden omavastuupäivän jälkeen. Karenssipäivät koskevat kuitenkin vain yli 24 päivän pituista vuosilomaa. Karenssi tarkoittaa, että vuosiloma kuluu sairausaikana.  
Lue lisää